ROGALIKI BABCI AGNIESZKI
INSPIRACJA SMAKU
Autorka: Zofia Serek, Siedlisko (gmina Siedlisko)
Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
100 g margaryny
Marmolada
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe, dokładnie je wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na okrągły placek. Pociąć na trójkąty, na każdym położyć marmoladę. Zwinąć rogalik, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15 minut w temp. 180 °C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciekawostki:
Doskonały dodatek do kawy. Znane są rogaliki z ciasta francuskiego, obowiązkowo podawane do porannej kawy we Francji.
Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku
Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków
Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi
Amerykaniec ze Stanów. Ciasto cynamonowe z jabłkami na niedzielę
Roladki z dzika nadziewane borowikiem
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?