Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Michel Moran poleca dla Naszemiasto.pl: Najlepsze przepisy na grilla od doradcy smaku [konkurs]

Kinga Czernichowska
Sprawdźcie, jakie propozycje na grilla ma dla Naszemiasto.pl Michel Moran.

Właśnie zakończyła się kolejna edycja „Pogotowia kulinarnego Michela Morana”. Internauci mogli dzielić się tym, co mają w swojej lodówce, zamieszczając wpis na tablicy lub publikując zdjęcie. Już po kilku chwilach dostawali odpowiedź, jak z podanych składników stworzyć pyszne danie godne kulinarnego mistrza. Ekspertem był Michel Moran, który jest autorem "Doradcy smaków", a także kontynuacji tego bestsellera.

Poprzednia książka Michela Morana „Doradca smaku” opublikowana w 2014 roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem miłośników dobrej kuchni. Na fali popularności kulinarnego poradnika znany kucharz przygotował kontynuację z całkiem nowymi i oryginalnymi przepisami, które podzielone zostały na trzy praktyczne kategorie: proste, lekkie, szybkie. W pierwszej kategorii Michel Moran proponuje m.in. ciasto biszkoptowe bez pieczenia, cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta czy kurczaka na słodko.

Czytelnicy znajdą także przepisy na pasztet wegetariański i solę z makaronem, trzecia kategoria zawiera szybkie pomysły na krewetki z guacamole, oryginalne leczo czy jabłka miłości. W „Doradcy smaku 2” autor po raz kolejny chętnie dzieli się swoim bogatym doświadczeniem, inspiruje do sięgania po nowinki kulinarne oraz otwarcie zachęca do próbowania nowych smaków. Zaprezentowane w książce dania są proste i łatwo można je przygotować, nie potrzeba do nich wyszukanych i drogich składników. Kaczka z sosem miodowym, oryginalna francuska pizza czy słodki przekładaniec to rozwiązania, które powinny podbić każde podniebienie.

My prezentujemy Wam kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się na wiosennym wypadzie na grilla.

Szaszłyki z tofu

250 g dyni
6 łyżek octu winnego mirin
150 ml sosu sojowego
2 łyżki sake
2 łyżki cukru kryształu
125 g tofu twardego
250 g wątróbki drobiowej
20 ml oleju

Do smaku: Imbir mielony, Chili pieprz cayenne, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

Obraną dynię kroimy w dość grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby pozostała chrupiąca. W drugim garnku mieszamy ocet winny, sos sojowy, sake oraz 2 łyżki cukru. Tak powstałą marynatę chwilę gotujemy, aby z sake odparował alkohol (wystarczy około 30 sekund). Podgrzaną marynatę przyprawiamy imbirem mielonym oraz chili.

Tofu kroimy na jednakowej wielkości kostki, wątróbkę oczyszczamy i również dzielimy na równe kawałki. Na patyczki grillowe nadziewamy kolejno kawałki tofu, dyni oraz wątróbki. Czynność powtarzamy do zapełnienia patyczków. Gotowe szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia posypujemy je z każdej strony odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego oraz smarujemy marynatą.

Boczek marynowany

1 kg surowego boczku
2 pomidory
kiełki lucerny
musztarda sarepska

Marynata:
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki sosu sojowego

Do smaku: przyprawa do żeberek, kminek mielony, przyprawa curry, gałka muszkatołowa mielona, sól morska, pieprz czarny mielony

Do garnka wlewamy miód i sos sojowy. Garnek wstawiamy na ogień i mieszając podgrzewamy do momentu aż miód będzie rzadki. Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski (proporcje przypraw zależą od naszych upodobań), dokładnie mieszamy i dodajemy do miodu z sosem sojowym.

Boczek kroimy na plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy dokładnie z każdej strony przygotowaną wcześniej marynatą i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykryte naczynie odstawiamy do lodówki na 1 1/2–2 godziny. Po 45–60 minutach odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy przez resztę czasu.

Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w plastry.

Zamarynowane plastry boczku smażymy na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony. Następnie na tę samą patelnię kładziemy plastry pomidorów, przyprawiając je solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy resztę marynaty pozostałej w naczyniu żaroodpornym i krótko smażymy całość (pomidory powinny być letnie, a nie gorące). Pomidory zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu razem z boczkiem i dekorujemy kiełkami lucerny. Podajemy z musztardą.

ZWYCIĘZCY: Małgorzata, Lakma, Kamm, Alva, Martyna Rajewska - Oficjalny, Lejdi Aga, Inena, Getripp, Ka-lina, tymczasowa

KONKURS

Do rozdania mamy dziesięć egzemplarzy książki "Doradca smaku 2". Napiszcie w komentarzu pod tym tekstem Wasz najlepszy przepis na grilla. Autorów najciekawszych przepisów nagrodzimy książkami. Macie czas do 10 maja do godz. 23.59. Następnego dnia w treści tego konkursu podamy nicki zwycięzców. Szczęśliwców prosimy o wysłanie maila do 12 maja na adres: [email protected] (w treści wpiszcie swoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania, w tytule maila "DORADCA SMAKU 2"). Będziemy brać pod uwagę tylko komentarze zarejestrowanych użytkowników.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Michel Moran poleca dla Naszemiasto.pl: Najlepsze przepisy na grilla od doradcy smaku [konkurs] - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto