Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lin w słoiku na bobkowym listku

JP
Lin w słoiku na bobkowym listku
Autorka: Bożena Mikołajczak, Stany (gmina Nowa Sól)
Lin w słoiku na bobkowym listku Autorka: Bożena Mikołajczak, Stany (gmina Nowa Sól) Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: [email protected] strona internetowa: www.klj.org.pl
Ryby dzięki wysokiej wartości odżywczej mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak spożycie ryb w naszym kraju sięga w ciągu roku zaledwie kilkanaście kilogramów na mieszkańca. Dla porównania mieszkańcy krajów regionu Morza Śródziemnego spożywają rocznie około 50 kilogramów. Dziś Kraina Lasów i Jezior poleca lina w occie.

LIN W SŁOIKU NA BOBKOWYM LISTKU
NAJSMACZNIEJSZA TA RYBA, KTÓRĄ SAM ZŁOWISZ

Autorka: Bożena Mikołajczak, Stany (gmina Nowa Sól)

Składniki:
Świeże liny
Olej, cebula, listek bobkowy, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, mąka krupczatka

Wykonanie:
Oczyszczone liny pokroić w dzwonka, następnie umyć, osączyć i posolić.
Przygotować zalewę z podanych składników.
Dzwonka ryby obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na gorącym oleju na złocisty kolor. Gorącą rybę włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić. Tak przygotowana ryba bez użycia chemii jest chętnie jedzona przez wielbicieli filetów rybnych.

Ciekawostki:
Ryby dzięki wysokiej wartości odżywczej mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak spożycie ryb w naszym kraju sięga w ciągu roku zaledwie kilkanaście kilogramów na mieszkańca. Dla porównania mieszkańcy krajów regionu Morza Śródziemnego spożywają rocznie około 50 kilogramów.

Od redakcji:
Po proporcje niestety trzeba się udać do źródła...

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

--- I miejsce w Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Przetwory domowe” w 2011 r.

Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku

Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków

Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi

Amerykaniec ze Stanów. Ciasto cynamonowe z jabłkami na niedzielę

Roladki z dzika nadziewane borowikiem

Rogaliki babci Agnieszki


Polędwiczki wędzone

Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto