LIN W SŁOIKU NA BOBKOWYM LISTKU
NAJSMACZNIEJSZA TA RYBA, KTÓRĄ SAM ZŁOWISZ
Autorka: Bożena Mikołajczak, Stany (gmina Nowa Sól)
Składniki:
Świeże liny
Olej, cebula, listek bobkowy, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, mąka krupczatka
Wykonanie:
Oczyszczone liny pokroić w dzwonka, następnie umyć, osączyć i posolić.
Przygotować zalewę z podanych składników.
Dzwonka ryby obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na gorącym oleju na złocisty kolor. Gorącą rybę włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić. Tak przygotowana ryba bez użycia chemii jest chętnie jedzona przez wielbicieli filetów rybnych.
Ciekawostki:
Ryby dzięki wysokiej wartości odżywczej mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak spożycie ryb w naszym kraju sięga w ciągu roku zaledwie kilkanaście kilogramów na mieszkańca. Dla porównania mieszkańcy krajów regionu Morza Śródziemnego spożywają rocznie około 50 kilogramów.
Od redakcji:
Po proporcje niestety trzeba się udać do źródła...
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
--- I miejsce w Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Przetwory domowe” w 2011 r.
Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku
Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków
Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi
Amerykaniec ze Stanów. Ciasto cynamonowe z jabłkami na niedzielę
Roladki z dzika nadziewane borowikiem
Rogaliki babci Agnieszki
Polędwiczki wędzone
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?