Lin w słoiku na bobkowym listku

JPZaktualizowano 
<b>Lin w słoiku na bobkowym listku</b>
<b>Autorka: Bożena Mikołajczak, Stany (gmina Nowa Sól)</b>
Lin w słoiku na bobkowym listku Autorka: Bożena Mikołajczak, Stany (gmina Nowa Sól) Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior &#8211; Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: biuro@klj.org..pl strona internetowa: www.klj.org.pl
Ryby dzięki wysokiej wartości odżywczej mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak spożycie ryb w naszym kraju sięga w ciągu roku zaledwie kilkanaście kilogramów na mieszkańca. Dla porównania mieszkańcy krajów regionu Morza Śródziemnego spożywają rocznie około 50 kilogramów. Dziś Kraina Lasów i Jezior poleca lina w occie.

LIN W SŁOIKU NA BOBKOWYM LISTKU
NAJSMACZNIEJSZA TA RYBA, KTÓRĄ SAM ZŁOWISZ

Autorka: Bożena Mikołajczak, Stany (gmina Nowa Sól)

Składniki:
Świeże liny
Olej, cebula, listek bobkowy, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, mąka krupczatka

Wykonanie:
Oczyszczone liny pokroić w dzwonka, następnie umyć, osączyć i posolić.
Przygotować zalewę z podanych składników.
Dzwonka ryby obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na gorącym oleju na złocisty kolor. Gorącą rybę włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić. Tak przygotowana ryba bez użycia chemii jest chętnie jedzona przez wielbicieli filetów rybnych.

Ciekawostki:
Ryby dzięki wysokiej wartości odżywczej mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak spożycie ryb w naszym kraju sięga w ciągu roku zaledwie kilkanaście kilogramów na mieszkańca. Dla porównania mieszkańcy krajów regionu Morza Śródziemnego spożywają rocznie około 50 kilogramów.

Od redakcji:
Po proporcje niestety trzeba się udać do źródła...

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

--- I miejsce w Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Przetwory domowe” w 2011 r.

Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku

Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków

Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi

Amerykaniec ze Stanów. Ciasto cynamonowe z jabłkami na niedzielę

Roladki z dzika nadziewane borowikiem

Rogaliki babci Agnieszki


Polędwiczki wędzone

Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Lin w słoiku na bobkowym listku - Nowa Sól Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3