Lin po chociemyślańsku

jpZaktualizowano 
<b>Lin po chociemyślańsku</b>

<b>Autorka: Dorota Grabia, Chociemyśl (gmina Kotla)</b>
Lin po chociemyślańsku Autorka: Dorota Grabia, Chociemyśl (gmina Kotla) Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior &#8211; Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: biuro@klj.org..pl strona internetowa: www.klj.org.pl
Lin to ryba dla jednych wykwintna, dla innych niejadalna ze względu na zapach mułu. Jednak ten właśnie zapach nadaje rybie niespotykany, inny charakter. Tajemnica doskonałego przygotowania lina tkwi w tym, by go nie skrobać z łusek. Łuski są bardzo delikatne i podczas smażenia rozpuszczają się nadając potrawie miły i charakterystyczny smak. Dziś Kraina Lasów i Jezior poleca potrawę z tej ryby.

LIN PO CHOCIEMYŚLAŃSKU
ZDROWIE W RYBIE

Autorka: Dorota Grabia, Chociemyśl (gmina Kotla)

Składniki:
Lin – 1 kg
1 szklanka śmietany
2 średnie cebule
Pół kostki masła
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, natka pietruszki, sok z cytryny
Kilka sztuk grzybków

Wykonanie:
Potrawę zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ryby, wypatroszenia jej i dokładnego umycia. Nie należy skrobać łusek. Są one bardzo delikatne i podczas smażenia rozpuszczają się, nadając potrawie charakterystyczny smak.

Rybę posolić i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać znaczną ilość masła, dodać odrobinę oliwy, wrzucić łyżkę mielonego czarnego pieprzu – podsmażyć, aż wydobędzie się z niego intensywny aromat. Na tak podsmażony pieprz kładziemy rybę. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie dodać cebulkę pokrojoną w dość drobną kostkę i smażyć dalej przez chwilę. Gdy ryba lekko się zabrązowi, zalać śmietaną i dusić około 20 minut. Na koniec posypać natką pietruszki i dodać usmażone grzybki. Rybę podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Pamiętać należy, że potrawę najlepiej popijać zimnym, wytrawnym winem.

Ciekawostki:
Lin to ryba dla jednych wykwintna, dla innych niejadalna ze względu na zapach mułu. Jednak ten właśnie zapach nadaje rybie niespotykany, inny charakter. Tajemnica doskonałego przygotowania lina tkwi w tym, by go nie skrobać z łusek. Łuski są bardzo delikatne i podczas smażenia rozpuszczają się nadając potrawie miły i charakterystyczny smak.

Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3