JAGODOWY SORBET
MOC NATURY
Autorka: Zofia Haniszewska, Stany (gmina Nowa Sól)
Składniki:
Dojrzałe czarne jagody
Cukier kryształ
Wykonanie:
Umyte jagody rozłożyć pojedynczą warstwą na papierowych ręcznikach do wysuszenia z wody. Jagody ucierać z cukrem w makutrze tak długo, aż cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu, a owoce prawie całkowicie zostaną roztarte. Następnie nałożyć do wyparzonych słoików i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Sorbet zachowuje aromat i smak surowej jagody. Wzbogaca nie tylko smakowo wiele dań (lody, kaszka manna, ciasta itp.).
Ciekawostki:
Czarna jagoda ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie chorób oczu, wzmacnia włosowate naczynia krwionośne. Owoce jagód są także pomocne w infekcjach układu moczowego, chronią przed rakiem jelit i obniżają poziom cholesterolu. Napary z suszonych owoców działają przeciwbiegunkowo i pomagają w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
--- III miejsce w Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Przetwory domowe” w 2011 r.
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?