Składniki:
1 ½ szklanki mąki
3 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder wymieszany ze zmielonym cukrem waniliowym - do posypania
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić dołek, dodać żółtka, spirytus i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Ciasto wybić wałkiem aż powstaną pęcherzyki i na kilkanaście minut odstawić przykryte ściereczką.
Rozwałkować jak najcieniej. Pokroić radełkiem albo nożem na paski szerokości 3 cm i długości ok. 15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż w środku (ok. 1/3 długości) i przewinąć przez dziurkę. Tłuszcz rozgrzać w rondlu bardzo mocno i wrzucać po kilka faworków, smażąc na jasnozłoty kolor (dla równowagi temperatury warto co jakiś wrzucić kawałki surowego ziemniaka). Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem, najlepiej wymieszanym i zmielonym z cukrem waniliowym.
Smacznego!
Lubuskie kulinaria
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?