Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czekoladowe ciasto z... burakami

Olga Klamecka
Olga Klamecka
Szokujące?

O tym cieście usłyszałam już dawno temu. Jak wszyscy - na pierwszą myśl o nim skrzywiłam się z niesmakiem. Ale gdy usłyszałam i uświadomiłam sobie jego zalety i wyższość nad zwykłym ciastem czekoladowym, doszłam do wniosku, że warto spróbować.Co ważne - trzeba zaznaczyć już na początku, że w cieście NIE WIDAĆ I NIE CZUĆ buraków :) Wcale!Buraki zastępują tłuszcz i mąkę - najbardziej kaloryczne elementy ciast, spajają je i sprawiają, że ma o POŁOWĘ mniej kalorii od normalnego czekoladowego brownies.Właśnie - ciasto przypomina brownies, tort czekoladowy, można porównywać w nieskończoność. Jest lekko ciągnące się, jak krówka, bardzo mokre i ciężkie. To na pewno nie typowy biszkopcik czy babka :) Ci, którzy próbowali zachwycali się smakiem. To, że jest z burakami mówiłam dopiero po zjedzeniu kawałka :) I wszyscy byli w szoku :) Ja polecam, choć czekoladowych rzeczy nie jadam - łasuchy je pokochają! Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij"ale jest z moimi małymi modyfikacjami :)Składniki:2 i pół czekolady gorzkiej dobrej jakości3 jajka250 g brązowego cukru1 laska wanilii, a raczej nasiona z jej środka5 łyżek miodu80 g mąki½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki soli6 łyżek kakaomałe opakowanie mielonych migdałów (ja użyłam w płątkach)250 g startych surowych buraków (ja wzięłam jeden ogromny burak - było akurat)100 ml mocnej czarnej kawy z 3 łyżeczek rozpuszczalnej30 ml olejuPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 170 - 160°COkrągłą formę do pieczenia wysmaruj za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego olejem. Rozpuść czekoladę w rondlu zanurzonym w garnku z wrzącą wodą i odstaw do wystygnięcia. W dużej misce ubij mikserem jajka z cukrem, nasionami wanilii, miodem – ma powstać pulchna, niemal biała masa. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i mielone migdały i wszystko wymieszaj.Starte buraki osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, aby usunąć całą wilgoć. Wymieszaj ze sobą pozostałe składniki, dodaj masę jajeczną.Gotową masę przełóż do formy i wstaw na półtorej godziny na środkową półkę piekarnika. Po tym czasie przykryj ciasto folią i piecz jeszcze 30 minut. Wbij patyczek w środek ciasta, a jeśli po wyjęciu jest czysty, możesz zakończyć pieczenie (chociaż to ciasto jest naturalnie tak wilgotne, że nawet kiedy jest w pełni upieczone, patyczek może być lekko oblepiony - radziłabym wręcz zostawić je trochę wilgotne, "zakalcowate", musi się ciągnąć i być mokre aby uzyskać efekt brownies). Wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia.Polewa z moich zdjęć to po prostu roztopiona tabliczka mlecznej czekolady z 2 łyżkami miodu (dzięki temu tak pięknie się świeci)Smacznego :)I jak? :) 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czekoladowe ciasto z... burakami - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto