Robi się je szybciutko, są pyszne i zawsze się udają :) mięciutkie muffinki z budyniem zasmakują chyba każdemu łasuchowi :)

Potrzebujemy (na ok. 20 babeczek):2 szklanki mąki1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1 szklanka mlekapół kostki roztopionego masła lub margarynyno i oczywiście budyń (ja zrobiłam ze śmietankowym) :)Na czym polega prostota wykonania? Ano na tym, że wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy :) ot, cała sprawa :)Natomiast budyń robimy tak jak zwykle (tak jak na opakowaniu), tyle że zamiast pół litra mleka dajemy mniej - ok. 400 ml, żeby masa była gęstsza.I do dzieła: do foremki wlewamy do połowy ciasto, dajemy od serca dużą łyżeczkę budyniu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta aż do pełna, żeby pięknie wyrosły :)Wkładamy to do pieca rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut i mamy gotowe babeczki :) można je udekorować owocami, polewą, lukrem, można oprócz budyniu do środka włożyć kostkę czekolady... Te ciasteczka lubią eksperymenty :] ja podaję wersję podstawową :)Są mięciutkie, budyń w środku dodaje im charakterku i naprawdę smakują wybornie do popołudniowej kawy albo jako podwieczorek w pracy :)Uwagi dodatkowe:pamiętajmy, by roztopione masło trochę ostudzić zanim wlejemy je do pozostałych składników masy!dobrze wymieszajmy masę na ciasto, żeby nie było żadnych grudek - łyżka wystarczy :)budyń możemy nakładać na gorąco, nic to nie zaszkodzi :)Smacznego!

Komentarze (8)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Mamuska (gość)

Pierwszy przepis, który dał mi pyszne muffinki. A budyń to wisienka na torcie:-) Polecam. Dzieciaki się zajadają

Kasia (gość)

Hej, dzięki za ten przepis, piekłam długo muffinki na bazie jogurtu naturalnego, ale wychodziły jakby bardziej "konkretne", te na samym mleku wydają mi się delikatniejsze i lżejsze. W połączeniu z budyniem pyszotka. :)

Aneta (gość)

Są przepyszne. Ja jeszcze na warstwe budyniu dałam łyżeczkę marmolady leśnej lub truskawkowej z Biedronki. Najlepiej smakują jak są ciepłe