Potrzebujemy (na ok. 20 babeczek):
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka mleka
pół kostki roztopionego masła lub margaryny
no i oczywiście budyń (ja zrobiłam ze śmietankowym) :)
Na czym polega prostota wykonania? Ano na tym, że wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy :) ot, cała sprawa :)Natomiast budyń robimy tak jak zwykle (tak jak na opakowaniu), tyle że zamiast pół litra mleka dajemy mniej - ok. 400 ml, żeby masa była gęstsza.I do dzieła: do foremki wlewamy do połowy ciasto, dajemy od serca dużą łyżeczkę budyniu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta aż do pełna, żeby pięknie wyrosły :)Wkładamy to do pieca rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut i mamy gotowe babeczki :) można je udekorować owocami, polewą, lukrem, można oprócz budyniu do środka włożyć kostkę czekolady... Te ciasteczka lubią eksperymenty :] ja podaję wersję podstawową :)Są mięciutkie, budyń w środku dodaje im charakterku i naprawdę smakują wybornie do popołudniowej kawy albo jako podwieczorek w pracy :)Uwagi dodatkowe:pamiętajmy, by roztopione masło trochę ostudzić zanim wlejemy je do pozostałych składników masy!dobrze wymieszajmy masę na ciasto, żeby nie było żadnych grudek - łyżka wystarczy :)budyń możemy nakładać na gorąco, nic to nie zaszkodzi :)Smacznego!
***
Przepisy na domowe lody owocowe!
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?