AMERYKANIEC ZE STANÓW
CYNAMON Z JABŁKIEM
Autorka: Bożena Mikołajczak, Stany (gmina Nowa Sól)
Składniki:
Mąka
Wiejskie jajka
Olej słonecznikowy
Cukier kryształ
Cynamon
Soda oczyszczona
Orzechy włoskie
Jabłka winno-kwaskowe
Rodzynki
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w plastry. Rodzynki namoczyć na krótko w gorącej wodzie. Orzechy włoskie wyłuskać, z lekka rozdrobnić.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać olej i ubijać. Delikatnie wymieszać z mąką, sodą i cynamonem. Dodać jabłka i bakalie i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na natłuszczona blachę posypana tartą bułką. Piec w piekarniku o temp. 180 °C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciekawostki:
Ciasto ma swoją specyficzną nazwę ze względu na miejsce jego wytworzenia. Jako że pochodzi ze wsi Stany, rodzina Pani Bożeny nazwała go żartobliwie Amerykaniec ze Stanów.
Ciasto rozsiewa wokół cynamonowy aromat. Długo zachowuje świeżość. Jest puszyste i wilgotne. Cynamon nadaje mu specyficzny smak. Można eksperymentować z kakao albo kawą cappuccino.
Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku
Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków
Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?