Dodatkowo 25,62 dziennie na osobę
Pilotaż programu ruszył 15 października ubiegłego roku. Każdy szpital, który do niego przystąpił otrzymuje dodatkowo 25,62 dziennie na osobę. Musi zapewnić dietetyka na co najmniej pół etatu, który na tydzień do przodu opracuje jadłospis. Zawiera on informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, ich kaloryczności i wartości odżywczej, sposobie obróbki posiłku, obecności alergenów itp. Szpitale codziennie także na swej stronie internetowej publikują zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia oraz cały jadłospis. O rodzaju diety decyduje lekarz, w zależności od potrzeb zdrowotnych pacjenta. Dietetyk ma także edukować pacjenta, by po powrocie do domu wiedział, co i jak jeść, by szybciej zdrowieć.
Pilotaż programu potrwa do 30 czerwca 2024 r., następne nastąpi jego ocena, wprowadzenie modyfikacji i wdrożenie na stałe do systemu szpitalnictwa.
- Morskie Oko i Rysy w godzinach szczytu. Brakuje już tylko parawanów!
- Wędkarstwo to nie hobby, to styl życia! Najlepsze memy o wędkarzach
- Tak mieszkają Iwona i Gerard z "Sanatorium miłości". Oto dom słynnej pary seniorów
- Miasta rozwodników w Małopolsce. Tu małżeństwa rozpadają się najczęściej
- Romantyczna Małopolska. W tych miejscach serce może zabić mocniej
- Atrakcyjne nowe kąpielisko pod Krakowem. Woda, molo, plaże ZDJĘCIA
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?